Historie a vývoj koučování

Historie a vývoj koučování

Kdy a kde se koučování vzalo? Na to Vám rádi odpovíme.

Podstata koučování původně vzešla z oblasti sportu. A ikdyž první náznaky koučovacího přístupu můžeme najít již u řeckých filozofů Sokrata a Platona před 2000 lety, základy dnešního koučinku začal budovat Timothy Gallwey v 70. letech 20.století.
 
Timothy Gallwey byl učitel z Harvardu, který se zabýval výukou tenisu, lyžování a golfu. Poprvé myšlenku koučování popsal ve své knize The Inner Game of Tennis, v níž se snažil poukázat na techniku, která zvyšuje výkonnost jedince, a přitom se zaobírá stavem mysli, nikoliv těla. Podle něj je koučování totiž založeno na překonávání vnitřních bariér, které jsou často mnohem silnějším soupeřem než soupeř na druhé straně tenisového dvorce. (Whitmore, 2011)
 
Tento týden jsme Vám již doporučovali knížku Koučování od Johna Whitmora a nebyla to náhoda. Právě on se stal další významnou osobností, která stála za rozšířením koučinku na Britské ostrovy a později až do Evropy. Fascinovalo ho koučování jako způsob uvolňování lidského potenciálu v souvislosti se zvyšováním individuální výkonnosti. Společně s Galwayem pak přesunuli myšlenky koučování z oblasti sportu do sféry podnikání. Koučování se pak v souvislosti s obchodováním využívalo především k osobnímu růstu a k rozvoji manažerů, kteří tak dosahovali lepších výsledků a dokázali lépe vést své týmy.
 
Do České republiky začal koučink pronikat v 90. letech 20. století. S otevřením hranic se k nám přesunulo mnoho nadnárodních společností z trhu západních států. Ty sem začaly přenášet praktiky používané v zahraničí, ke kterým se řadil i koučink zaměstnanců.
Dnes se koučink stává stále významnějším a významnějším, tak se nebojte mu nahlédnout pod pokličku.
 
My Vám s tím pomůžeme v rámci našeho Výcviku v koučování.
Přejít nahoru