Spánková hygiena: Jak na její základy?

Věděli jste, že spánkem trávíme až třetinu našeho života? Ne, není to moc, vezmeme-li v potaz, že během noci dochází k řadě důležitých procesů v lidském těle. Svaly se regenerují, orgány odpočívají a mozek třídí veškeré podněty, které během dne nasbíral. Jinými slovy spánek je důležitý a zkracovat ho vede pouze ke zhoršení lidského zdraví. Aby byla tato oblíbená činnost dne opravdu kvalitní a zdraví ku prospěchu, je důležité dodržovat spánkovou hygienu. Co to vlastně je?

Starejte se o svůj spánek

Není tajemstvím, že spánek se velkou měrou podepisuje na lidském zdraví. Když ho máme dostatek, cítíme se dobře, odpočatě, jsme produktivní v práci a všude okolo sršíme dobrou náladou. Máme-li ho nedostatek, karty se obrací.Naše nálada je ustavičně na bodě mrazu, jsme mrzutí, do ničeho se nám nechce a práce pokulhává. Navíc se nám ruinují vlivem našeho celkového rozpoložení i osobní vztahy, na kterých jsme poslední roky bedlivě pracovali.

Pokud bychom se na spánek měli podívat z vědeckého hlediska, řekneme, že při něm dochází k útlumu činnosti centrální nervové soustavy a k celkovému zpomalení a uvolnění těla. To má možnost v takovém stavu nabírat sílu a potřebnou energii. Jestliže je náš spánek skutečně kvalitní, cítíme se dobře nejen po psychické, ale také po fyzické stránce. Pakliže jeho kvalita pokulhává, nejen, že to cítíme, ale také vidíme. Proces stárnutí je urychlen, což nakonec vede i k poruchám paměti nebo k množství závažných onemocnění.

Spánková hygiena pro zdravý spánek a kvalitní život

O svůj spánek bychom tedy měli pečovat. Osvojte si pravidla spánkové hygieny, díky čemuž vytvoříte vhodné podmínky pro zdravý spánek. Někdy je potřeba víc, něž pouze kvalitní matrace. Díky dodržování jednotlivých zásad dojde nejen k předcházení nespavosti, ale také k vyřešení řady dalších problémů, které vás delší dobu tíží (spánek zkrátka léčí).

Nastavte si správný denní režim

Spánková hygiena, respektive její pravidla se dělí na denní režim a na noční režim. Během dne je klíčové tělo unavit, a to jakoukoli aktivitou, nikoliv tím, že budete sedět na pohovce a sledovat oblíbené seriály jdoucí pořád dokola v televizi. Podle odborníků bychom se měli snažit trávit co nejvíce času na přirozeném světle, které je přirozeným dobíječem energie. Aktivní pohyb neboli sport je dobré vykonávat během rána nebo dopoledne, večer by nás sport mohl spíše probudit a nemuseli bychom rychle zabrat po ulehnutí do postele.

Dále platí, že:

  • Omezte konzumaci tučných a sladkých jídel, také nápojů s povzbuzujícím účinkem a konzumaci alkoholu. Vyhýbejte se i tabákovým výrobkům.
  • Vyhněte se odpolednímu zdřímnutí, které by mohlo mít negativní dopad na noční usínání. Pokud si přes den přece jen „dáte šlofíka”, tak pouze 30 minut a večer si před usnutím nakapejte pod jazyk CBD olej pro snazší usnutí.
  • Uléhejte a probouzejte se zhruba ve stejnou dobu.

A co dělat večer?

Denní režim už známe, ale co dělat večer pro to, abychom spali opravdu kvalitně? Večer by se měl nést v klidovém režimu, proto se vyvarujte příliš těžkým jídlům. Nemusíte konzumovat večeři v šest hodin, když se nechystáte v devět ulehnout. Řiďte se pravidlem, že poslední jídlo dne by mělo být na pořadu dne nejpozději tři hodiny před ulehnutím. Večeří nemáme na mysli nic tučného, sladkého ani kořeněného.

Když si ještě po večeři dopřejete krátkou procházku, bude se vám lépe usínat. Stejně tak se vám lépe usne, když vám bude dělat společnost kvalitní povlečení.

Co dalšího spadá do večerního režimu?

  • Minimálně půl hodiny před spánkem se vyvarujte modrému světlu (čili se nedívejte na televizi ani nesurfujte na internetu). Pokud je to zapotřebí, použijte brýle proti modrému světlu, které minimalizují negativní dopad jevu na náš zrak i mozek.
  • Nepijte kávu ani alkohol, tabu je i zelený či černý čaj, jež mají povzbuzující účinky.
  • Zajistěte si v ložnici optimální teplotu pohybující se kolem osmnácti až dvaceti stupňů Celsia.
  • Večer už neřešte žádné pracovní nebo stresující záležitosti.
 
 
Přejít nahoru