Oxford, Berlín, Budapešť, to je naše vzdělávání!

Jak se vzdělávají naši odborníci?

Společnost MK Psychology, s. r. o. se zabývá terapeutickým poradenstvím a business psychologií. Zajímalo nás, jak se vzdělávají její odborníci. Rozhovor nám poskytl Mgr. Martin Kosek, MBA, který je v pozici CEO.

Společnost MK Psychology, s. r. o. se zabývá terapeutickým poradenstvím a business psychologií. Zajímalo nás, jak se vzdělávají její odborníci. Rozhovor nám poskytl Mgr. Martin Kosek, MBA, který je v pozici CEO. 

Mohl byste se nám krátce na úvod představit z hlediska svého vzdělání?

Určitě mohl. Vystudoval jsem nejrpve obor sociální patologie a prevence, následně obor sociální pedagogika – obojí na Univerzitě Hradec Králové. Následně jsem pokračoval v manažerském vzdělávání a vystudoval jsem MBA v oboru Management soft skills.

Během bakalářského studia jsem si současně začal pohrávat s myšlenkou vstoupit do nějakého psychoterapeutického výcviku a v roce 2010 jsem se rozhodl pro transakční analýzu (psychologický a psychoterapeutický směr s vlastní teorií osobnosti, teorií komunikace, vývoje i psychopatologie, založeno americkým psychiatrem Ericem Bernem). Dá se říci, že transakční analýza mě od té doby provází neustále. 

Co znamená, že vás provází neustále? Stále se v ní vzděláváte?

Ano, přesně tak. V současné době mám za sebou více jak 800 hodin výcviku a připravuji se na mezinárodní zkoušku z transakční analýzy, která je při úspěchu zakončena přidělením titulu CTA (Certifikovaný transakční analytik).

Proč zrovna transakční analýza?

To je skvělá otázka. Jednoduše řečeno, každý člověk si musí vybrat směr či přístup, který mu vyhovuje. Mě transakční analýza baví svoji pestrostí, množstvím teorie, kterou však lze současně prakticky uplatňovat při práci s klientem. V současné době mě zejména baví i mezinárodní zkušenost s transakční analýzou. 

Co tím máte na mysli?

Nejjednodušší to bude ukázat na příkladu, kterým mohu i demonstrovat to, jak se vzdělávám nejen já, ale i mé kolegyně.
Od doby, co jsem jak já (Martin Kosek), tak mé kolegyně Jana DoksanskáLucie Vosečková vstoupili do pokročilého tréninku v transakční analýze jsme začali poměrně často cestovat za dalším vzděláváním.

Jaká místa jste v rámci svého vzdělávní poznali a co vám to přineslo?

Poměrně často jezdíme do Budapešti, kde sídlí naše školitelka, která nás vede k získání již zmíněného CTA. Máme tam jak tréninky, tak své supervize. Dále jsme společně byli v Londýně na konferenci transakční analýzy k aktuální poznatkům z teorie a jejímu vývoji, v Oxfordu na Summer school s lektorkami Rosamary Napper TSTA (C, O, E) a Dr. Sylvii Schachner, TSTA (E). V roce 2017 to byla World Conference for Transactional Analysis v Berlíně. 

A co vás čeká tento rok?

V červenci to bude světová konference na Ukrajině s názvem Modern Methods and Practical Application of Transactional Analysis. Mezi tím budeme mít své vlastní sebezkušenostní setkání s dalším z našich lektorů, kterým je Matthias Sell TSTA (P, C, O, E) z Německa. A pokud mohu předběhnout a zmínit událost na rok 2020, tak se osobně velmi těším do Říma, kde bude v únoru probíhat mezinárodní supervizní skupina. 

Máte nějaké závěrečné doporučení, jak zvládat cestování na takové konference?

Bez trpělivosti při cestování a dobrého cestovního pojištění by se to snad ani nešlo. Jinak určitě doporučuji na cesty dobrou knihu nebo podcast. 

Děkujeme Martine za rozhovor a přejeme, ať se vám i kolegyním daří.

                                               Podívejte se, jak bychom mohli spolupracovat právě s vámi!

Přejít nahoru