Už znáte zakladatele MK Psychology Martina Koska? Seznamte se.

Seznamte se s Martinem

Vyzpovídali jsme našeho odborníka na terapeutické poradentsví a zakladatele MK Psychology Martina Koska! V našem novém článku na blogu jsme pro Vás sepsali, jak vypadají jeho pracovní dny, jaké jsou jeho „vychytávky“ z praxe i osobního života nebo třeba co ho na jeho práci baví nejvíce!

Ideální ráno

Jak to vypadá, když je ráno podle jeho představ? Martin není milovník rychlého či hektického vstávání, má totiž raději klidná rána, která tráví pozdravem slunci, cvičením nebo dokonce ranní vanou. Kromě toho, že se stíhá „naložit“ do vany, prochází si vždy ráno (nebo večer před) svůj diář, protože díky němu si totiž připomene, co ho čeká a na jaké klienty se může těšit. Také pravidelně snídá míchaná vejce nebo smoothie  protože ví, že snídaně je základ dne. Pokud má Martin před sebou „klientský den“, čekají ho sezení s klienty dopoledne i odpoledne. Takové sezení trvá 60 intenzivních minut (někdy i 90). Po něm se Martin neobejde bez pořádné 30ti minutové pauzy, kterou si v létě čas od času prodloužil a strávil ji procházkou do Riegrových sadů nebo tréninkem na Vítkově na čerstvém vzduchu.

Martin jako "pedagog" na vysoké škole

A co Martin dělá, když se zrovna nevěnuje klientskému terapeutickému poradenství? Možná Vás to nepřekvapí, ale přednáší Aplikovanou sociologii a zároveň trénuje studenty na semináři Aplikované sociální psychologie na Vysoké škole kreativní komunikace. A co ho baví více? Přednášky nebo semináře? Každé má samozřejmě něco do sebe, ale seminář ve formě cvičení pro menší skupinu lidí je jeho favoritem. Na takových seminářích Martin probírá se studenty zajímavá témata, která se týkají toho, jak se vyznat v mezilidských vztazích, jak poznat vlastní osobnost nebo jak se vlastně proměňuji a projevuji já sám, když jsem mezi lidmi.

Jeho hodiny jsou zaměřené na trénink, který umožňuje pracovat se studenty a jejich konkrétními osudy, životy či tématy, o kterých se chtějí bavit, což studentům umožňuje do hodin vnášet sami sebe a hodiny jsou pak interaktivnější nejen díky psychologickým hrám, které zkoušejí. I když se výuka v posledních týdnech musela přesunout do online prostředí, Martin ani tak nezahálel a vymyslel cvičení, která jsou proveditelná i přes různé online platformy, a tak pro něj není problém ani hra sociálních rolí skrz virtuální svět, protože zároveň se vždy najde někdo z řad studentů, kdo chce hodinu spoluvytvářet a zapojovat se.

Life hacky z profesní praxe

Martin má rád, když se okolo něj stále něco děje, a tak stíhá za den několik školení či tréninků. Na čem si ale zakládá je chození včas dokonce i více než včas. Rád je na místě alespoň půlhodiny předem a postupně „nasává atmosféru“. Snaží se pozorovat lidi, kteří postupně přicházejí a má alespoň dostatečně času se aklimatizovat s prostředím, což mu umožňuje nebýt nervózní. Při pozorování lidí si všímá toho, jak vstupují do kontaktu, jaká témata řeší, jakou mají náladu a toho všeho pak využívá při tréninku, když se snaží problematiku vysvětlit na konkrétních příkladech, které se staly „TADY A TEĎ“ a které celá skupina zažila společně. Podle něj totiž školení či trénink nezačíná v 9.00 nebo 13.00 nebo v jakýkoliv přesný čas formálního začátku, pro něj trénink začíná už vším, co se děje předtím a jsou to pro něj podstatné informace, ze kterých může čerpat.

Life hacky z osobního života

Martinovým klíčem k úspěchu je poctivost a píle. Jako malý na trénincích karate si všiml, že není extrémně talentovaný jako jeho kolegové, ale nenechal se od tohoto sportu odradit. Rozhodl se, že na sobě chce dál pracovat a díky své píli časem dohnal ty talentované, kteří na sobě tolik nepracovali. Martin o sobě říká, že je poctivka, která si to potřebuje oddřít a odmakat, což se ho drželo i během studií. Teorii potřeboval vždy pochopit a o věcech přemýšlet do hloubky, což se mu dařilo nejen díky tomu, že si vždy představoval, že pochopené téma by měl umět vysvětlit své babičce. V neposlední řadě je pro Martina osobní lifehack čas, kterým při seberozvoji a čtení literatury nešetří. Naopak je potřeba umět s časem šetřit a být efektivní u méně podstatných aktivit, proto nedá dopustit na svůj robotický vysavač

Co ho na jeho práci nejvíce baví?

Martina na jeho práci baví různorodost a pestrost aktivit, které v rámci jeho profese může dělat. Ať už jsou to terapeutická poradenství s klienty, přednášky a semináře na Vysoké škole kreativní komunikace nebo školení a tréninky, nepřestává ho to bavit. Kdyby totiž řešil jen klienty a jejich problémy, chyběla by mu teorie. Kdyby naopak pracoval pouze se studenty, přicházel by o klientskou praxi. Proto ho baví na jeho pracovních aktivitách vzájemná synergie, která mu umožňuje propojovat teorii s praxí. Sám to označuje za jeden z prvků osobní duševní hygieny, která mu umožňuje se lépe vypořádávat s případným stresem. Martin má rád, když věci šlapou a lidi, se kterými pracuje, do toho chtějí jít naplno. Potřebuje okolo sebe mít lidi, kteří jsou schopni spolupracovat v týmu, a se kterými mu je dobře. Proto je pro něj ústřední hodnotou všeho VZTAH, který se stal základem i pro firmu MK PSYCHOLOGY.

IMG_3234

Přečtěte si také

Přejít nahoru